YAZAR DÜŞÜNÜR CEMİL MERİÇ

YAZAR DÜŞÜNÜR CEMİL MERİÇ

Mütefekkir Cemil MERİÇ'i ölüm yıl dönümünde Saygı ve Rahmetle anıyoruz.

Cemil Meriç

 

 

Cemil Meriç 12 Aralık 1916 yılında Hatay’da dünyaya gelmiştir. Liseyi Hatay Lisesi’nde okumuştur. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesini kazanmıştır. Ancak öğrenimini tamamlayamamıştır. Hatay’a dönmüştür. 

İlkokul öğretmenliği ve bölge müdürlüğü, reis muavinliği yapmıştır. Daha sonra İstanbul Üniversitesi Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümünü kazanmıştır. Buradan mezun olduktan sonra Fransızca öğretmenliği yapmıştır. 1955 yılında görme yetisini kaybetmiştir. Öğrencileri sayesinde ölümüne kadar çalışmalarını sürdürmüştür. 1974 yılında İstanbul Üniversitesinden emekli olmuştur.

Cemil Meriç Edebi Kişiliği 

Cemil Meriç yaşadığı dönemde Yaşayan Kütüphane olarak adlandırılırdı. Türk düşünce hayatının en önemli isimlerinden biridir. 1928 yılında Yeni Gün gazetesinde bir yazısı çıkmıştır. Bu yazıyla birlikte edebiyata atılmıştır. 

Çeşitli dergilerde birçok yazısı yayımlanmıştır. Edebi hayatı boyunca onlarca kitap yazmıştır. Günümüzde hala en çok satanlar listesinde kitapları bulunmaktadır. Fransızcayı ana dili gibi bilmektedir. Bu sayede Fransızcadan çok fazla tercüme yapmıştır. 

Doğu ve Batı’yı çok araştırarak haklarında birçok bilgiye sahip olmuştur. Batı medeniyetinin temellerini araştırmış ve kitaplarında bu bilgilere yer vermiştir. Cemil Meriç dile büyük önem vermiştir. Çünkü ona göre dil bir milletin özünü oluşturmaktadır. 

Yazdığı kitaplarda üslubuna dikkat etmiş ve büyük bir titizlikle kelimelerini seçmiştir. Sosyoloji, felsefe, edebiyat ve tarih gibi pek çok alanda düşünceler yazmıştır. Bu düşüncelerini derin bilgi birikiminden kaynaklı olarak ortaya koymuştur.

Ortaya koyduğu özgün düşünceleri birçok araştırmacıya kaynaklık etmiştir. Yazdığı kitaplarında kullandığı üslubu çok etkileyicidir. Çarpıcı bir dille kaleme aldığı yazıları birçok okuyucuyu etkilemiştir. Cemil Meriç makale, deneme, inceleme ve araştırma alanında yazdığı yazılar ile tanınmıştır. 

Eserlerinde Doğu-Batı kültür hazinelerinin zengin ayrıntıları bulunmaktadır. Cemil Meriç her düşünceye açık olduğu için devamlı öğrenme eğiliminde olmuştur. Öğrendiği bilgileri akıl süzgecinden geçirmiş ve başkalarına öğretmek için çabalamıştır. 

Ayrıca sosyoloji alanında önemli çalışmalarıyla bilinir. Dünyaca ünlü Victor Hugo ve Balzac gibi yazarların yapıtlarını Türkçeye çevirmiştir.

Cemil Meriç Ne Zaman Ölmüştür? 

Önemli Türk düşünürlerden olan Cemil Meriç 13 Haziran 1987 tarihinde hayata gözlerini yummuştur

13.06.2023 185

13-06-202313-06-202313-06-202313-06-2023